PROJEKTANT: Oktawia Mikuła

LOKALIZACJA: Poznań

DATA: styczeń 2021

POWIERZCHNIA: 40 m2

INWESTOR: Prywatny

TARAS POTRÓJNY

Taras zlokalizowany jest na szczycie nowoczesnego apartamentowca w centrum Poznania.

Składa się on z trzech podłużnych balkonów i każdy z nich jest zwrócony w inną stronę świata – północ, południe, zachód. Klientowi zależało na stworzeniu przytulnej i nowoczesnej przestrzeni wypoczynkowej. Jednym z głównych wyzwań projektowych była bardzo niewielka szerokość całego tarasu (tylko 90 cm).

Przestrzeń podzielono na trzy strefy: wypoczynkową, reprezentacyjną oraz użytkową.
Strefa wypoczynkowa została zaaranżowana w południowej części tarasu. Zlokalizowano na niej dwie, wysokie konstrukcje składające się z trejażu oraz donicy z elementami jasnego drewna oraz stali. Forma konstrukcji oraz ich rozmieszczenie ma na celu imitować słupy pergoli przyściennej. Dodatkowo, w donicach zaprojektowano roślinność pnącą, która uchroni użytkownika przed promieniami słonecznymi.
W lewym narożniku zaprojektowano antracytową obudowę na klimatyzator z wbudowaną donicą. Połączono ją z pionową ścianą lamelową w kolorze jasnego dębu. Meble wypoczynkowe składające się z dwóch małych foteli oraz stolika kawowego zlokalizowano we wnęce tarasowej. Wszystkie otwory okienne zostały dodatkowo podkreślone poprzez wprowadzenie deski drewnianej w istniejącą nawierzchnię betonową.
Wzdłuż zachodniej ściany tarasu zaprojektowano wysokie stalowe trejaże, mocowane w ścianie budynku. Porastające je w przyszłości pnącza mają stanowić wizytówkę tarasu oraz tworzyć wertykalny, zielony ogród.
Po północnej stronie tarasu zlokalizowano strefę dla młodszych użytkowników mieszkania. Uwzględniono na niej fotel wiszący, ogródek ziołowy oraz miękką pufę, służącą jako siedzisko do nauki. Tło stanowi antracytowa donica z wysokimi bambusami.