PROJEKTANT: Oktawia Mikuła

LOKALIZACJA: Poznań

DATA: Luty 2020

POWIERZCHNIA: 1000 m2

INWESTOR: Prywatny

NOWOCZESNY OGRÓD Z KULAMI ŚWIETLNYMI

Ogród z kulami świetlnymi został zaprojektowany w stylu nowoczesnym. Część frontową ogrodu stanowi podjazd z kostki brukowej w dwóch odcieniach szarości.  Ścieżka prowadząca do domu została podkreślona przez antracytowe donice z wbudowanym oświetleniem, w których znalazły się trawy ozdobne, krzewy  oraz kule świetlne. W projekcie zaproponowano, aby główne ogrodzenie wykonać z bloczków betonowych oraz poziomych palisad. Wzdłuż granicy działki wprowadzono wysoką roślinność składającą się  z zimozielonych krzewów, gęstych traw oraz drzewa naroznikowego.  W celu zakrycia sąsiadującego z frontem budynku gospodarczego, zastosowano zwartą warstwę izolacyjną z żywotnika zachodniego oraz trzech egzemplarzy wiśni o kulistej koronie.

Do części ogrodowej prowadzi ażurowa ścieżka z wielkoformatowych płyt betonowych o porowatej strukturze. W bocznej części wydzielono przestrzeń z geometryczną kompozycją z formowanych bukszpanów i kuli świetlnych, charakterystycznymi dla całego założenia. Po prawej stronie zlokalizowano rytmiczne nasadzenia z laurowiśni, cisów oraz miskantów chińskich.
Centralną część stanowią liczne, betonowe donice wraz z dwumodułowym tarasem. Zdecydowano się na połączenie i wzajemne przenikanie dwóch materiałów: betonu i drewna. Przestrzeń tarasu została podzielona na dwie strefy – wypoczynkową i jadalnianą. Wzdłuż ściany budynku wprowadzono nawierzchnię drewnianą w ciemnym odcieniu, na której zlokalizowano sofę ogrodową oraz fotele wiszące. W dalszej części połączono ją z płytami betonowymi,  które wraz z pergolą wydzielają strefę jadalnianą po lewej stronie. Ponadto, pomiędzy zaprojektowanymi donicami zaproponowano miejsce na grill o minimalistycznej formie.  Surowość zastosowanych materiałów została zminimalizowano poprzez liczne nasadzenia z różnobarwnych bylin, traw ozdobnych oraz wielopiennych krzewów. Na dalszym planie, w prawym narożniku zaprojektowano trzy świerki serbskie podsadzone różanecznikami o białych kwiatostanach. W najniższej strefie zaproponowano naturalistyczną kompozycję z kul bukszpanowych, ostnicy oraz trawy bambusowej.
Po drugiej stronie zaaranżowano podział wnętrz ogrodowych poprzez liniowe nasadzenie z surmii podsadzonych rozplenicą. W wydzielonej strefie znalazł się m.in. ogródek warzywny w formie trzech drewnianych donic wraz z krzewami owocowymi. Wszystkie rabaty zostały urozmaicone poprzez wprowadzenie ażurowych żywopłotów składających się z kolumnowej odmiany graba pospolitego oraz zimozielonej laurowiśni.