PROJEKTANT: Oktawia Mikuła

LOKALIZACJA: Poznań

DATA: Listopad 2021

POWIERZCHNIA: 700 m2

INWESTOR: Prywatny

DŁUGI I WĄSKI

Projekt ogrodu przydomowego w Baranowie wykonany został w stylu nowoczesnym. Przy wyborze geometrycznego układu kompozycyjnego, zdecydowano się na wprowadzenie naturalistycznych wysp zieleni z licznymi gatunkami kwitnącymi oraz trawami ozdobnymi.

Ze względu na bliźniaczy charakter zabudowy, w strefie frontowej Klient zdecydował się uwzględnić istniejący układ kompozycyjny po stronie sąsiada. Wprowadzenie elementów wspólnych na tym obszarze, zagwarantowało stworzenie spójnej i uporządkowanej przestrzeni.
Wyróżniono dwa miejsca postojowe: jedno z gładkiej kostki betonowej, drugie z podłużnych krawężników betonowych na kruszywie. Ścieżkę do domu tworzą wielkoformatowe, popielate płyty betonowe.
Wzdłuż głównych ciągów komunikacyjnych zaprojektowano bujną, rytmiczną roślinność, która podkreśla proste linie i nowoczesny charakter projektu.

Do głównej części ogrodowej prowadzi ścieżka z płyt, wzdłuż której zaproponowano kompozycję z traw ozdobnych, bylin oraz roślin zimozielonych.

Na końcu ścieżki znajduje się drewniany taras z szerokimi podestami. W częściach narożnikowych tarasu, zaplanowano okrągłe otwory na drzewa wielopienne. Zabieg miał na celu spotęgowanie wrażenia ‘wdzierającej się’ roślinności w przestrzeń tarasową. Całość strefy wypoczynkowej otaczają nasadzenia z traw ozdobnych oraz niskich drzew, które dodatkowo podświetlono.

Na tarasie uwzględniono nowoczesne stalowe zadaszenie z elementami jasnego drewna. Ażurowa konstrukcja pergoli otwiera widok na główną oś kompozycyjną ogrodu. Zaprojektowane zadaszenie zagwarantuje ochronę przed słońcem w sezonie letnim, a także stworzy atrakcyjny punkt wizualny w całej przestrzeni ogrodowej.

Główne zejście z tarasu stanowi wielkoformatowa płyta betonowa, bezpośrednio wkomponowana w drewniany taras. Na dalszym planie zaprojektowano tymczasową strefę dla dziecka, którą tworzy domek ze zjeżdżalnią. Ze względu na wydłużony kształt działki, zaproponowano podział przestrzeni ogrodowej na dwa mniejsze wnętrza krajobrazowe. W tym celu, z obu stron wprowadzono wysokie panele aluminiowe z kolumnowymi grabami. Oś kompozycyjna między panelami prowadzi na kolejną część projektowanego ogrodu – strefę rekreacyjno-wypoczynkową.

Po prawej stronie umiejscowiono budynek gospodarczy, który zasłonięto z obu stron. W części narożnikowej działki zaprojektowano trzy brzozy, które w przyszłości stworzą nieformalną strefę relaksacyjną z hamakami i leżakami.
W lewym narożniku, w otoczeniu wysokich traw i krzewów stworzono strefę paleniska. Całość tarasu znajduje się w obniżeniu terenowym (-0,8 m) i została otoczona murem oporowym. Zejście tworzą bloki betonowe z wbudowaną donicą. Na środku zlokalizowano palenisko w postaci masywnej misy betonowej. Wokół całej strefy, na zaprojektowanym siedzisku można ułożyć miękkie poduchy.